ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ – ΟΛΕΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Π. Πολύβιου: Η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι εύκολη αλλά είναι αναγκαία

Ο νομικός Πόλυς Πολυβίου τις τελευταίες πέντε δεκαετίες υπήρξε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων στο θέμα του Κυπριακού, έχει λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό διαπραγματεύσεων μετά την εισβολή και έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων για το Κυπριακό. Ο έμπειρος νομικός βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη ώστε να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Συλλόγου Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και είχε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπό να τιμήσει «τις θυσίες του αδελφού Κυπριακού Λαού, που εδώ και 50 χρόνια αγωνίζεται για τη δικαίωσή του, ώστε να τερματιστεί η βαρβαρότητα της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους της επικράτειας μίας χώρας μέλους της Ε.Ε.». Ο κ.Πολυβίου που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με την ομιλία του να έχει τίτλο «Η απροσδόκητη επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως εκτιμά ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αναγκαία».

«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί διότι δυστυχώς ένα 36% του νησιού είναι ακόμη υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Η Κύπρος είναι πλήρες της μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαράδεκτο, 50 χρόνια μετά την εισβολή η κατάσταση αυτή να συνεχίζεται. Η λύση δεν είναι κάτι εύκολη, αλλά η λύση είναι αναγκαία. Η επανένωση του νησιού είναι αναγκαία όχι μόνο ως θέμα των Κυπρίων αλλά και ως θέμα της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Πολυβίου που ερωτηθείς για το εάν η τρέχουσα περίοδο στα διεθνή θέματα είναι ευνοϊκή για το Κυπριακό, σχολίασε πως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό αν και «…δυστυχώς η ευαισθησία ορισμένων είναι επιλεκτική», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. «Βλέπουμε με την Ουκρανία, με τη Ρωσία όπου ο δυτικός κόσμος έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία, και ορθά, αλλά ένας βλέπει μία έντονη διαφορά με την Κύπρο. Η Κύπρος παρότι είναι ένα μικρό νησί στην άκρη να της Μεσογείου, διαδραματίζει τώρα στρατηγικό ρόλο με την Γάζα και με το Μεσανατολικό. Πρόκειται για σημαντική χώρα παρά το μικρό της μέγεθος και πιστεύω ότι έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Πολυβίου ερωτηθείς για την επίδραση των σημερινών διεθνών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η είσοδος στην Ε.Ε ο μεγαλύτερος θετικός σταθμός, η σημερινή συγκυρία ενδιαφέρουσα

«Η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Εγχείρημα που εθεωρείτο αδύνατον λόγω του ότι υπήρχε η κατοχή τότε και θεωρείτο αδύνατον η Κύπρος να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά μέσω των τεράστιων προσπαθειών των κυρίων Σημίτη, Κληρίδη και Κρανιδιώτη κάτι τέτοιο επετεύχθη με την κατάλληλη πολιτική, κάτι το οποίο δείχνει ότι όταν οι πολιτική που επιλέγεται είναι κατάλληλη και προσαρμοσμένη στις δοτές συνθήκες, όλα είναι δυνατά», σχολίασε ο έμπειρος νομικός ερωτηθείς για τις σημαντικότερες, κατά τον ίδιο, θετικές εξελίξεις μέσα στα πενήντα χρόνια του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, ο κ. Πολυβίου ερχόμενος στο σήμερα τόνισε πως η παγκόσμια περίοδος μπορεί να φέρει συμμάχους στο θέμα της Κύπρου. «Νομίζω ναι. Θα δώσω απλώς έναν παράδειγμα. Από τη Λάρνακα κάθε δυο μέρες ξεκινάει ένα πλοίο για την Γάζα με τρόφιμα. Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα η οποία δημιούργησε έναν ναυτικό διάδρομο για μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων εις την Γάζα. Ήταν μετά που η Αμερική αποφάσισε να κάνει την προβλήτα για την υποδοχή των πλοίων. Αυτό δείχνει της σημασία της Κύπρου πολύ πέραν της ίδιας της νήσου αλλά και ευρύτερα, και πιστεύω πως αυτό δείχνει την στρατηγική σημασία της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γενικά», ανέλυσε ο έμπειρος νομικός.

Αισιοδοξία και διστακτικότητα

Όσο για το εάν εκτιμά πως σε ένα κοντινό μέλλον θα υπάρξει μια θετική είδηση για το Κυπριακό, ο κ. Πολύβιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ενώ σχολίασε και την θέση της παρούσας γενιάς την Ελληνοκυπρίων. «Πιστεύω ότι εντός των επόμενων τριών ετών ή εντός των επόμενων 10 ετών θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Ήδη ο νέος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, ο κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει υιοθετήσει σωστές πολιτικές όχι μόνον για επίλυση του κυπριακού αλλά και για ανάδειξη της Κύπρου ως στρατηγικού κέντρου και επομένως διαβλέπω ότι αυτά, μαζί με την επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη, όλα δημιουργούν κάποιες ελπίδες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Όλοι θέλουν τη λύση αλλά κάποτε υπάρχει διστακτικότητα να αποκτήσεις ή να προχωρήσεις σε λύση που θα είναι εν πολλοίς άγνωστη. Ας πάρουμε τους Ελληνοκύπριους, υπάρχει ευημερία στην Κύπρο -υπάρχουν φυσικά πολλά οικονομικά προβλήματα και λοιπά- αλλά γενικά υπάρχει ευημερία, υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, είναι η Ενωμένη Ευρώπη… Επομένως πολλοί Ελληνοκύπριοι διστάζουν», τόνισε ο έμπειρος δικηγόρος.

«Από την άλλη, παρόλο που οι Τουρκοκύπριοι ήταν και είναι υπέρμαχοι της λύσης έχουμε πολλούς εποίκους από την Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε με τον ακριβή τους αριθμό, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ διαφορετικοί από τους Τουρκοκύπριους και αυτοί δεν θέλουν λύση», εκτίμησε ο κ. Πολύβιος που ανέφερε με αισιόδοξο τόνο τον ρόλο της επόμενης γενιάς, των νέων του νησιού. Μιας γενιάς που ελπίζει πως θα αποτελέσουν μέρος της πορείας για την λύση του Κυπριακού. Μια λύση που εκτιμά πως είναι εφικτή «με την βοήθεια της Ευρώπης, με την άμεση εμπλοκή της Ευρώπης και με και με την κατάλληλη στρατηγική προς την Τουρκία» Η δε βέλτιστη στρατηγική κατά τον ίδιο «δεν θα είναι απλώς επιθετικότητα αλλά θα είναι και καρότο» διότι, «…δυστυχώς η Τουρκία είναι μία πολύ σημαντική δύναμη την οποία φλερτάρουν πολλοί», όπως τόνισε ο Κύπριος νομικός: «Θα πρέπει εμείς να κάμωμεν την λύση μονόδρομο, όχι μόνο για μας, αλλά και για την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Πολυβίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΕΡΤ

Παρόμοιες Ειδήσεις