ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ – ΟΛΕΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Π. Μαρινάκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Κύπρο σύντομα – Τι είπε για την επέκταση της Ειδικής Άδειας και Παροχής Προστασίας μητρότητας

[368137] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠOΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΥΛΟ ΜΑΡIΝΑΚΗ  (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και στο επίδομα μητρότητας, τονίζοντας πως , «επεκτείνεται η Ειδική Άδεια και Παροχή Προστασίας της μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων με στόχο την περαιτέρωστήριξή τους» και πως «με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η άδεια μητρότητας επεκτείνεται πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ».

Παράλληλα, ανέφερε πως αναρτήθηκαν τα ονόματα των κληρωθέντων δικαιούχων και οι κατάλογοι των συμβεβλημένων επιχειρήσεων – παρόχων για τα προγράμματα προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ της Αγροτικής Εστίας.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα».

Απάτησε στο αν θα πάει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός το άλλο Σάββατο, τονίζοντας πως ο προγραμματισμός είναι να πάει και θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις όταν θα υπάρχει το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης αυτής.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Στην 75η Σύνοδο του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών,  τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της είναι απαραίτητη για την Συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Προειδοποίησε δε, πως η παραβίασή της ή η επιλεκτική τήρησή της, όχι μόνο υποβαθμίζει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Pacta sunt servanda – Οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε την εν λόγω Συμφωνία, καθώς εμπεριείχε κενά στις δικλείδες ασφαλείας και στις πρόνοιες. Μια θέση η οποία, εκ των πραγμάτων, δικαιώνεται σήμερα. Γι’ αυτό εξάλλου δεν έχουμε κυρώσει τα πρωτόκολλα που απορρέουν από την Συμφωνία, ούτε θα το πράξουμε, εάν η γείτονα χώρα δεν συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών.  Και όσο αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι γείτονές μας, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμείνει κλειστή.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συναντιόμαστε σε μια εποχή που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας.

Είναι η στιγμή που η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι, επίσης, η στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία». «Δεν χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα» τόνισε.

Επεκτείνεται η Ειδική Άδεια και Παροχή Προστασίας της μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων με στόχο την περαιτέρωστήριξή τους.

Υπενθυμίζεται πως από το 2022 η Κυβέρνηση επέκτεινε την άδεια μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες και το 2023 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 9μηνη άδεια μητρότητας και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η άδεια μητρότητας επεκτείνεται πλέον και σε εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ.

Δικαιούχοι της παροχής είναι όσες μητέρες γέννησαν από 25/11/2022 και εφεξής. Όλες αυτές οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την χορήγηση της ειδικής άδειας και να βγουν σε άδεια παρότι ο τοκετός έχει συμβεί από 25/11/2022 και έπειτα. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη χορήγηση της παροχής. Δεν τίθενται εισοδηματικά κριτήρια.

Οι μητέρες λαμβάνουν και τα επιδόματα που συμπαρασύρονται από την άδεια μητρότητας. Για παράδειγμα μια μισθωτή που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει 3.320 ευρώ για άδεια λοχείας και κύησης, 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης και 7.470 ευρώ για την άδεια μητρότητας. Συνολικά θα λάβει δηλαδή, λίγο περισσότερα από 13.000 ευρώ.

Η Κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική οικογένεια με κάθε τρόπο, όσο επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά και πάντοτε με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, με πολιτικές που έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην καθημερινότητά τους.

Υπενθυμίζουμε πως έχουν ήδη υλοποιηθεί μια σειρά από πολιτικές για την ενίσχυση της οικογένειας όπως οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης για το 12μηνο απασχόλησης που ακολουθεί τον μήνα του τοκετού, την θέσπιση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, μέτρο το οποίο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2024, θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων, την προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων επιδόματος θέρμανσης 2023-2024 και την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1000 ευρώ.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», το οποίο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Υπερταμείου. Με το νομοσχέδιο αυτό, ο ρόλος του Υπερταμείου, αλλάζει σημαντικά και γίνεται περισσότερο αναπτυξιακός. Ο τρόπος λειτουργίας των θυγατρικών του γίνεται πιο ευέλικτος κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Ενώ, παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Οι θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Η ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα έχει, χωρίς αμφιβολία, αρκετά σημαντική συμβολή στη στήριξη της επενδυτικής προσπάθειας της Ελλάδας. Και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου που υιοθετείται είναι απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και της μετάβασης σε μία νέα εποχή.

Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτιρίων που πλήττονται από μία φυσική καταστροφή, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Με την  εφαρμογή «Digispect» οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Επιπλέον, θα διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Με διάταξη που προτείνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλάζει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων με την συμμετοχή του δικαστικού σώματος στις αποφάσεις αυτές. Η παροχή αυτής της δυνατότητας, αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται ως έκφραση γνώμης των ανωτάτων δικαστηρίων, στο πλαίσιο των ορίων που θέτει το Σύνταγμά μας, μέσω ψηφοφορίας που θα διενεργείται στις ολομέλειές τους.

Αποφασιστικό όργανο για την επιλογή των δικαστικών ηγεσιών με βάση το Σύνταγμα ήταν και παραμένει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο όμως θα πρέπει να αξιολογεί και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη και των ίδιων των δικαστικών σωμάτων. Πρόκειται για πρόβλεψη που εφαρμόζεται ήδη με διάφορες παραλλαγές, πλήρως ή μερικώς αναλόγως του Συντάγματος κάθε χώρας, σε Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία.

Κλείνουμε με αυτό τον τρόπο άλλη μια εκκρεμότητα, εφαρμόζοντας τη δέσμευσή μας για σταθερή σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα κρίσιμα πεδία της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής ζωής.

Σύμβαση για την υλοποίηση του κρίσιμου έργου της αποκατάστασης του Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”, υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σκοπός του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκ. ευρώ είναι να καταστεί ο Λιμένας Βόλου πλήρως λειτουργικός και να επανέλθει η εξέχουσας σημασίας δραστηριοποίησή του στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αναδειχθεί εκ νέου ως μια πολύ σημαντική λιμενική υποδομή της χώρας.

Αναρτήθηκαν τα ονόματα των κληρωθέντων δικαιούχων και οι κατάλογοι των συμβεβλημένων επιχειρήσεων – παρόχων για τα προγράμματα προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ της Αγροτικής Εστίας.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού εντάσσονται το σύνολο των δικαιούχων, δηλαδή εκτός από τους συνταξιούχους μπήκαν και οι ασφαλισμένοι αγρότες – αγρότισσες. Ειδική μέριμνα λήφθηκε, για τον Έβρο, αυξάνοντας τις μέρες των διακοπών και επιδοτώντας το πλήρες κόστος της διαμονής με μηδενική συμμετοχή όπως έγινε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Στεκόμαστε ουσιαστικά στο πλευρό της αγροτικής οικογένειας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και την προσφορά της στο να μείνει ζωντανή και ακμάζουσα η ελληνική περιφέρεια. Τα προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού τουρισμού, Εκδρομικού τουρισμού και δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου που υλοποιούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ καλύπτουν χιλιάδες αγρότες, αγρότισσες και μέλη των οικογενειών τους. Η κατανομή έγινε αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα».

Η συμβολή του εν λόγω έργου είναι καθοριστική για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης -ευθύνης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – που αφορά στο σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών.

Ειδικότερα, στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, θα αυξάνει τη δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να εντοπίζουν με τεκμηριωμένο τρόπο και να ελέγχουν περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΕΡΤ

Παρόμοιες Ειδήσεις