ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ – ΟΛΕΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παναγιωτακόπουλος στο ΕΡΤNews για ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια: «Οι κλιματικές συνθήκες πλέον το ευνοούν» – Τι είπε για δάγκειο πυρετό

κουνούπι

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κύριος Γ. Παναγιωτακόπουλος μίλησε στην εκπομπή “Update” του ΕΡΤNews με αφορμή το «καμπανάκι» του ECDC για ασθένειες μεταδιδόμενες από κουνούπια.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το περιβάλλον και μέσα στις αλλαγές αυτές που υφίσταται είναι και η διασπορά διαβιβαστών – κουνούπια και σχετικά έντομα – τα οποία δεν υπήρχαν στον τόπο μας. «Τώρα όμως υπάρχουν, διότι έρχονται και εγκαθίστανται εδώ, επειδή οι κλιματικές συνθήκες πλέον το ευνοούν. Δεν είναι εκείνες οι κλιματικές συνθήκες που ξέραμε, είναι διαφορετικές, το βλέπουμε και τώρα», τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στη συνέχεια, «υπήρχε στην πατρίδα μας η ελονοσία. ‘Οταν αποστραγγιστικάν τα έλη η ελονοσία εξαφανίστηκε. Τώρα αρχίζουμε και έχουμε τα τελευταία χρόνια, από καιρό σε καιρό και μερικά αυτόχθονα περιστατικά ελονοσίας. Συγκεκριμένα, το 2017 υπήρχε μια συρροή ορισμένων τέτοιων περιστατικών στη Λακωνία, έγιναν οι σχετικές κινητοποιήσεις από τους αρμόδιους φορείς και η εστία αυτή κατασβέστηκε.

Πριν από 25 περίπου χρόνια εμφανίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πλέον ενδημεί στον τόπο μας και έχουμε κάθε χρόνο 80, 100, 120 περιστατικά».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως τώρα αρχίζουμε και συζητάμε για τον «δάγκειο πυρετό», ο οποίος μεταφέρεται από ένα άλλο κουνούπι, όχι το κουνούπι της ελονοσίας.

Ο δάγκειος πυρετός υπήρχε στη χώρα μας, είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος. «Είχαμε μια επιδημία στις αρχές του περασμένου αιώνα και κάνα δυο μικρές επιδημίες στο μεσοπόλεμο. Με την αποστράγγιση των ελών εξαφανίστηκε ο δάγκειος πυρετός και έτσι αυτόχθων κρούσμα – που να έγινε η μετάδοση στη χώρα μας – τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είχαμε».

Υπάρχει όμως – όπως είπε – μια παραλλαγή του κουνουπιού. «Ο δάγκειος πυρετός στις χώρες που ενδημεί, δηλαδή στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αφρική και στη Νότιο Αμερική, στις τροπικές και υποτροπικές ζώνες, μεταφέρεται από ένα κουνούπι που λέγεται Aedes aegypti, δεν το έχουμε εδώ. Έχουμε όμως ένα… ξαδερφάκι του, μια παραλλαγή που λέγεται Aedes albopictus.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί και επειδή υπάρχει ο διαβιβαστής, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχοντος του διαβιβαστές κάποια στιγμή θα έχουμε και γηγενές κρούσμα».

Δίνοντας τέλος μια συμβουλή, ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε: «Μακριά από τα λιμνάζοντα ύδατα από τις αυλές, από τους κήπους, από τις γλάστρες. Εκεί είναι οι εστίες αναπαραγωγής και διασποράς. Επίσης, μακριά μανίκια, εντομοαπωθητικά, σίτες στις μπαλκονόπορτες και στα παράθυρα, κουνουπιέρες στα κρεβάτια…».

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΕΡΤ

Παρόμοιες Ειδήσεις