ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ – ΟΛΕΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Φυτοπλαγκτόν και σκουπίδια «πνίγουν» τον Θερμαϊκό

«Συνεπές» στο… ετήσιο ραντεβού του, το γνωστό στους Θεσσαλονικείς πράσινο σεντόνι από φυτοπλαγκτόν, που εμφανίζεται τέτοια εποχή στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου επέστρεψε.

Αν και αντιαισθητικό, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, αυτό του ευτροφισμού, που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους νότιους ανέμους.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, που κάνουν τη βόλτα τους στο παραλιακό μέτωπο βλέπουν εκτός από το πράσινο σεντόνι της βλέννας από το φυτοπλαγκτόν και σκουπίδια στη θάλασσα του Θερμαϊκού.

Το απορρυπαντικό σκάφος Αλκίππη μόνο τις πρωινές ώρες έκανε δυο δρομολόγια προκειμένου να συγκεντρώσει από την επιφάνεια της θάλασσας βλέννα και σκουπίδια. Το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως σε κλειστούς κόλπους όπως ο Θερμαϊκός και είναι παροδικό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως δεν είναι υπεύθυνες μόνο για τον ευτροφισμό, αφού έχουν επιπτώσεις και στη θαλάσσια ζωή.

Λόγω των κλιματικών φαινομένων και της ανάγκης για περαιτέρω ενίσχυση του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης προέβη στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια και να επεκταθούν οι παρεμβάσεις.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης του Υφυπουργού με τη συμμετοχή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων του Λιμεναρχείου και της εταιρείας που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη του έργου καθαρισμού του Θερμαϊκού.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΕΡΤ

Παρόμοιες Ειδήσεις