ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ
Image default
ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περίεργα παιχνίδια από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.!

Με το έκτακτο Δ.Σ. της Μ. Πέμπτης για την αλλαγή καταστατικού, το Δημόσιο απεμπόλησε το δικαίωμα συμμετοχής στον ορισμό της διοίκησης

Στο ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων προχωρά η διοίκηση του ομίλου, μεθοδεύοντας σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη την αλλαγή του καταστατικού της εταιρίας και, πρακτικά, την ουσιαστική απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να συμμετέχει στον ορισμό της διοίκησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., επισημαίνοντας ότι στο έκτακτο Δ.Σ. παρουσιάστηκε ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης, που έχει οριστεί από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως μια τέτοια απόφαση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό έγκλημα προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, με το Ελληνικό Δημόσιο να έχει στα χέρια του ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών, ενώ οι δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν και θέματα εθνικής, οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Το ποσοστό του Δημοσίου -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ– στα ΕΛ.ΠΕ. ανέρχεται στο 35,5%, της εταιρίας Paneuropean (συμφερόντων Ομίλου Λάτση) στο 45,5%, των θεσμικών επενδυτών στο 11% και των ιδιωτών επενδυτών στο 8%.

Τα μέλη του Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. απαρτίζεται σήμερα από 13 μέλη, εκ των οποίων προβλέπεται πως το Δημόσιο δύναται να επιλέξει τον διορισμό των επτά μελών, η Paneuropean τα δύο μέλη, ενώ δύο μέλη αποτελούν εκπροσώπους των εργαζομένων και ακόμα δύο μέλη εκπροσωπούν τους μετόχους μειοψηφίας. Σύμφωνα με την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ανδρέα Σιάμισιη, το σύνολο των μελών του Δ.Σ. θα εκλέγεται αποκλειστικά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο συνολικός αριθμός των μελών θα περιοριστεί στα 11, με τη θητεία τους να μειώνεται στα τρία χρόνια, από πέντε που ισχύει σήμερα. Οι αλλαγές αυτές, μάλιστα, προωθούνται προς επικύρωση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26 Μαΐου 2021.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Για προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων κάνουν λόγο με ανακοίνωσή τους οι Σωκράτης Φάμελλος και Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση στοχεύει στην εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου και την απώλεια του ελέγχου του Δημοσίου σε έναν κρίσιμο αναπτυξιακό / ενεργειακό φορέα της Ελλάδας. Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως η κυβέρνηση, με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των Α.Ε., προωθεί από το «παράθυρο» συνολικότερες αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ., ενώ δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα του Δημοσίου και των εργαζομένων.

Σχετικές αναρτήσεις

ΛΔ Κογκό: Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση μελών τζιχαντιστικής ένοπλης οργάνωσης

diogenis_kavala

«Μπόνους» για το εμβόλιο: Τα κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες – Όλα τα σενάρια

diogenis_kavala

Σε λειτουργία και πάλι οι παιδικοί σταθμοί – Τι και πότε ανοίγει

diogenis_kavala

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Δέχομαι Διαβάστε περισσότερα