ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ
Image default
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

«Πνίγει» τους τραγουδιστές η «αφωνία»- ανεργία στο 100%

«Έχουμε αναγκαστική ανεργία στο 100%. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε κι’ εμείς αγωνιζόμαστε μη τυχόν και μπορέσουμε να πάρουμε αυτό το επίδομα των 534 ευρώ, για λίγο ακόμη, μπας και μπορέσουμε να επιβιώσουμε», δήλωσε στο GRTimes.gr o αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος κ. Τάσος Κατοπόδης, δείχνοντας ακριβώς στον καρδιά του προβλήματος.

Η Ένωση (ΕΤΕ) μιλάει για δήθεν ενδιαφέρον από πλευράς Πολιτείας για τους ανθρώπους του πολιτισμού, τονίζοντας ότι σε συνθήκες που η μόνη καλλιτεχνική δραστηριότητα γίνεται διαδικτυακά, «η υποκρισία περισσεύει διότι οι νέου διαδικτυακού τύπου συναυλίες (σ.σ. live streaming) υπόκεινται σε ΦΠΑ 24%».

«Θέλουμε την υποστήριξη του κράτους, με τη συνέχιση καταβολής αυτού του επιδόματος, της έκτακτης αποζημίωσης αλλά και με γενικότερα μέτρα. Όμως πρώτιστα μας απασχολούν τα βοηθήματα, γιατί εμείς είμαστε σε αναστολή, είτε υπάρχει lock down, είτε δεν υπάρχει,  αφού η συγκέντρωση ατόμων είναι απαγορευτική», υπογράμμισε ο κ. Κατοπόδης.

Αυτή η αναγκαστική ανεργία αφορά όλο τον πολιτισμό και όπως αναφέρεται σε πληροφορίες που συγκέντρωσε και έδωσε στο GRTimes.gr η ΕΤΕ «οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, ερμηνευτές, μουσικοί, τραγουδιστές και γενικά το σύνολο των εργαζομένων στον Πολιτισμό , δηλαδή αυτοί που είναι μισθωτοί και φαίνονται στον ΕΦΚΑ, υπολογίζονται στους 36.000. Αν βάλουμε μέσα και τα διάφορα άλλα επαγγέλματα (μικρά θέατρα που απασχολούν ερασιτέχνες ή ημιεπαγγελματίες κλπ) ξεπερνούν τις 65.000».

Περιστολή εργασίας, λίγα ένσημα

Άλλο μεγάλο πρόβλημα για τους τραγουδιστές, λόγω και της δεκάχρονης κρίσης των μνημονίων που προηγήθηκε, «είναι η περιστολή της μισθωτής εργασίας σε μία – δύο φορές την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος δουλεύει όλο το χρόνο, δεν θα πάρει πάνω από 100 ένσημα. Δηλαδή, για να βγει στη σύνταξη θα χρειαστεί  τα τριπλάσια χρόνια;  Το υπάρχον πλαίσιο είναι ανεδαφικό, δεν μας έχει λάβει υπόψη της η Πολιτεία και φυσικό ήταν, αυτή την περίοδο , να έχουμε φτάσει στο απροχώρητο», τόνισε ο κ. Κατοπόδης.

Σε αυτό το 12μηνο του πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τον Απρίλιο και το Μάϊο του 2020, από όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, ενισχύθηκαν οικονομικά 50.000 άτομα. Οι συνεχείς πιέσεις και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών οδήγησαν την κυβέρνηση στη δημιουργία του Μητρώου Καλλιτεχνών, που τελικά φτιάχτηκε από το Υπουργείο Εργασίας και όχι από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη βάση του  Μητρώου Καλλιτεχνών, όπως ενημερώνει η Ε.Τ.Ε., μέχρι τώρα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 έλαβαν αποζημίωση περίπου 16.000  άτομα και για Νοέμβριο και Δεκέμβριο 35.000 άτομα, από το σύνολο των καλλιτεχνικών κλάδων .

Για την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος, « το σύστημα ενίσχυσης των καλλιτεχνών είχε και έχει περιορισμένα αποτελέσματα, οδηγώντας τους ανθρώπους του Πολιτισμού στην πλήρη εξαθλίωση και αδυναμία επιβίωσης».

Με τη συνεχιζόμενη αναγκαστική ανεργία, η κατάσταση για πολλά μέλη της Ε.Τ.Ε. είναι τόσο δύσκολη που η Ένωση διανέμει συχνά τρόφιμα σε επαγγελματίες τραγουδιστές που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Τα προβλήματα είναι πολλά και ο κλάδος συναντάει μία απογοητευτική αντιμετώπιση ακόμη και από την κρατική ΕΡΤ , «η οποία στην πρόσφατη διαβούλευσή μας για υπογραφή νέας συλλογική σύμβασης εργασίας, σε πρώτη φάση κράτησε αρνητική στάση», υπογράμμισε η Ε.Τ.Ε.

Τα αιτήματα του κλάδου

Τα μέλη της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, διατυπώνουν και διεκδικούν τα ίδια αιτήματα με τις υπόλοιπες οργανώσεις- μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Δηλαδή :

-Στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων του κλάδου για όλο το διάστημα της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις της.

-Αναδρομική καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο.

– Διαγραφή χρεών προς Δημόσιο, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.

– Διασφάλιση της απόδοσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.

– Εφαρμογή των υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων και κατοχύρωση δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

– Άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.

 

 

The post «Πνίγει» τους τραγουδιστές η «αφωνία»- ανεργία στο 100% appeared first on GRTimes.gr.

Σχετικές αναρτήσεις

Στην ουρά για rapid test στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

diogenis_kavala

Επιτροπή Υγείας ΑΠΘ: Ενημερωτική εκδήλωση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

diogenis_kavala

Μόσιαλος: Έξι εμβόλια προστατεύουν 100% από νοσηλεία ή θάνατο

diogenis_kavala

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Δέχομαι Εξοδος