ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24 – ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ
Image default
ΣΠΟΡ

Παράθυρο για κάλυψη με χάρτινες αποδείξεις και φορολοταρία με scanner

Eurokinissi

Οι χάρτινες αποδείξεις θα συμβάλλουν στο χτίσιμο του αφορολόγητου και θα φέρουν αλλαγές και στη φορολοταρία με μεγαλύτερα ποσά και πλούσια δώρα

Σενάριο για επιστροφή των χάρτινων αποδείξεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναζητά τρόπους για την αποφυγή της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ.

Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε στον Αντέννα οτι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολόγητου ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία.

Πρόσθεσε δε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως είπε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χαριστεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι αφορολόγητο. Άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις.

Για το κομμάτι των τεκμηρίων τόνισε ότι είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομικά και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους. Σημείωσε ακόμα ότι για τους Θεσμούς δεν είναι εφικτό το μέτρο της αποπληρωμής χρεών στην Εφορία σε 240 δόσεις, καθώς απαιτούν λιγότερο χρόνο. Έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην Εφορία. Δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα κρατήσουν και μετά τη λήξη της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Το σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ANT1 το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις. Προβλέπεται η δημιουργία μιας εφαρμογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην οποία οι φορολογούμενοι θα αποστέλλουν την απόδειξη που πήραν από μια συναλλαγή με μετρητά.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που σχεδιάζεται, ο φορολογούμενος θα μπορεί, αφού πρώτα «σκανάρει» την απόδειξη, στη συνέχεια να την αποστέλλει στην ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και το App Store και ο φορολογούμενος ακόμα και μέσω ενός smartphone θα μπορεί να «σκανάρει» τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται με τα παράνομα λογισμικά ταμειακών μηχανών, αφού θα γίνεται αυτόματα έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα της απόδειξης.

Φορολοταρία

Με το υφιστάμενο καθεστώς 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ στις μηνιαίες κληρώσεις. Με τις αλλαγές σχεδιάζεται οι φορολογούμενοι να κερδίζουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά αλλά και πλούσια δώρα. Ένα έξτρα κίνητρο για τους φορολογούμενους, για να επαναφέρουν τις χάρτινες αποδείξεις, θα είναι η συμμετοχή τους με περισσότερες αποδείξεις στη φορολοταρία, η οποία υποστηρίζεται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που σχεδιάζεται, ο φορολογούμενος θα μπορεί, αφού πρώτα «σκανάρει» την απόδειξη, στη συνέχεια να την αποστέλλει στην ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και ο φορολογούμενος ακόμα και μέσω ενός smartphone θα μπορεί να «σκανάρει» τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται με τα παράνομα λογισμικά ταμειακών μηχανών, αφού θα γίνεται αυτόματα έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα της απόδειξης.

Στην ουσία η εφαρμογή είναι πιθανόν να ενημερώνει τον φορολογούμενο εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή αν έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή μηχανή. Μόλις ο φορολογούμενος περάσει τη χάρτινη απόδειξη στο σύστημα της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά της ή όχι.

Αφορολόγητο

Το όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σήμερα στο 30% του εισοδήματος και εάν δεν καλυφθεί, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.
Για το 2020 ωστόσο, αναμένεται να τροποποιηθεί προκειμένου να μην επιβληθεί φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι περιόρισαν τις συναλλαγές τους, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της πανδημίας.


Μετάβαση στην Πηγή
Author:

Σχετικές αναρτήσεις

O σοκαριστικός τραυματισμός του Πέλκα στο τουρκικό πρωτάθλημα [βίντεο]

diogenis_kavala

Εννιά χρόνια Σαββίδης, εφτά τεχνικοί διευθυντές

diogenis_kavala

Μετοχές στους παίκτες της δίνει η Λιόν

diogenis_kavala

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε Δέχομαι Εξοδος